Print this page
vrijdag, 14 december 2018 14:32

De nieuwe Wordpress 'Gutenberg' editor

Gutenberg

Met de komst van Wordpress 5.0 begin december is ook de lang verwachte Gutenberg editor bij de gebruikers aangekomen.

In het kort

Moet je blij zijn met de nieuwe editor? Dat hangt er vanaf wat je ambities zijn bij het schrijven van berichten voor je website. De Gutenberg editor heeft meer mogelijkheden, maar ook een volledig andere opzet dan de oude, 'klassieke' editor. Het kost even om daaraan te wennen.
Heb je de nieuwe mogelijkheden nodig, of wil je ze gebruiken om anders gestructureerde artikelen te schrijven dan is het verstandig tijd te besteden aan het leren van de nieuwe editor.

Schrijf je over het algemeen, visueel gezien, rechttoe-rechtaan artikelen dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met de oude editor.
De nieuwe Gutenberg editor staat standaard aan in de Wordpress 5.0 versie maar met een eenvoudige plug-in ('Classic Editor') kun je die uitzetten en de klassieke editor blijven gebruiken.

Vergelijking oude - nieuw

Eenvoudig gezegd: de klassieke editor had één invoerveld waar alle tekst, opmaak en bv. afbeelding in werd geplaatst. De nieuwe editor is een zg. ‘blok editor’.2bvisibe gutenberg wordpress 01

Gutenberg editor - achterkant

Gutenberg editor - achterkant

Gutenberg editor - output

Gutenberg editor - output

2bvisibe gutenberg wordpress 04Helaas nog niet foutvrijDat wil zeggen dat alle teksten, koppen en bv. afbeeldingen in een eigen blok worden opgenomen. Die blokken voeg je toe voordat je de inhoud toevoegt. Dat is omslachtiger dan ‘gewoon doortikken’ zoals in de oude editor, maar het geeft je wel nieuwe mogelijkheden bv. het indelen van je artikel in kolommen. In de klassiek/oude editor is dat een gepuzzel waar je zonder enige technische kennis geen goed resultaat kunt bereiken. In de nieuwe editor is het een kwestie van een kolommen blok toevoegen, aantal kolommen instellen en de inhoud toevoegen.

Er is éen ‘maar’: de huidige versie van de Gutenberg editor is nog niet foutvrij. Bv. de responsive design afhandeling waardoor de kolommen er op een tablet of smartphone onder elkaar moeten komen werkt (nog) niet goed. Het voorbeeld laat hetzelfde artikel zien als eerder, maar dan op een smal scherm, bv. een smartphone. Je ziet dat de drie kolommen wel onder elkaar staan zoals je zou verwachten, maar dat ze niet de volle breedte van het scherm innemen, zoals zou moeten. Puntje voor de volgende release.

Conclusie - advies

Heb je weinig tijd voor het schrijven van je artikelen en is de structuur van je artikelen niet al te ingewikkeld blijf dan nog even bij de oude editor. Schakel over als je even wat meer tijd hebt om de nieuwe functies te leren pas over.
Kun je niet wachten om alle nieuwe functies te gebruiken, trek dan op korte termijn tijd uit om de nieuwe functies te leren en gebruik de nieuwe editor. Houdt er rekening mee dat er (behalve het hierboven genoemde) wellicht nog wat meer punten in zitten die in deze eerste release nog niet goed werken.

En als altijd: heb je vragen neem contact op via onderstaande button.

Aangepast op vrijdag, 14 december 2018 21:42