Logo 2BVIsible

Om u indruk te laten maken op de rest van de wereld.

Websites en Meer
Om u indruk te laten maken op de rest van de wereld

Insigth is een serie artikelen over onderwerpen op het gebied van Internet in brede zin.

Variërend van 'how to' tot de laatste trends.

zaterdag, 18 augustus 2018 14:53

SEO - de 6 andere sleutels tot gevonden worden

Zoekwoorden zijn niet voldoende

Dat zoekwoorden uw website helpen om goed gevonden te worden in Google en andere zoekmachines is niet nieuw voor u.

Kent u ook de andere 6 sleutel aspecten om goed te scoren? Vaak hebben ze net zo veel invloed op uw vindbaarheid als het goed toepassen van zoekwoorden. Hieronder worden deze 6 sleutels tot goed gevonden worden kort uiteengezet

 • Heldere URL's

  Eenvoudiger URL's zijn informatiever.

  CMS en e-commerce systemen genereren vaak URL's die zijn opgebouwd uit namen en codes en die voor bezoekers niet informatief zijn. Vaak zijn er ook verschillende URL's die naar dezelfde webpagina leiden, hetgeen voor zoekmachines lastiger is om te indexeren hetgeen kan leiden tot een lagere posities in de zoekresultaten.

  Een voorbeeld van een dergelijke URL:

  • http://www.website.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=seoblog&id=11&Itemid=1348

  en dezelfde URL in een zoekmachine vriendelijke vorm:

  • http://www.website.com/category-seo-blog

  Stel uw CMS of e-commerce pakket daarom zo in dat deze zoekmachine vriendeljke URLs genereert (zg. SEF instelling).

 • Meta tags

  Meta tags zijn stukjes informatie die in de code van een webpagina worden opgenomen en die door zoekmachines en browsers mede worden gebruikt om te bepalen waar de pagina over gaat. De browser toont de title tag in de titel van de pagina of het tabblad en gebruikt de description tag voor de zoekresultaten.
  Zorg voor zinvolle SEO vriendelijke informatie in deze meta tags.

  De belangrijkste aandachtspunten:

  • Kies voor de pagina een titel die het onderwerp van de pagina onmiddellijk duidelijk maakt.

  • Gebruik per pagina een unieke title-tags

  • Gebruik korte, beschrijvende titels

   • Title (lengte 60 à 70 tekens). Zorg dat relevante trefwoorden in tekst vorkomen. De titel met uniek zijn per pagina omdat zoekmachines en je website bezoekers anders minder onderscheid kunnen maken tussen de pagina's van je website.

  • Description (lengte max. plm. 160 tekens). Deze omschrijving wordt door zoekmachines gebruikt om de resultaten informatie te geven over de pagina. In sommige gevallen gebruiken zoekmachines ook andere informatie op de pagina. Hoe beter de inhoud van deze mata tag, hoe beter de informatie in de zoekresultaten. Hoe bter de informatie, hoe groter de kans dat iemand op uw link klikt.

  Beide termen kunnen meestal in de admin omgeving van bv. een CMS worden ingevoerd. Hiervoor is dan geen technische kennis nodig.

  Alhoewel de metat tags Title en Description voor de bezoeker van de website niet direct zichbaar zijn in de webpagina, zijn Title en Description van wezenlijk belang om goed gevonden te worden in zoekmachines.

 • Mobiel vriendelijk

  Mobiel vriendelijk

  We gebruiken steeds meer op mobiele apparaten. Naast de hoge score voor email en social media valt vooral de stijging bij informatie zoeken op Zie afbeelding).

  Als reactie hierop geeft Google tegenwoordig websites die het mobiel goed doen een hogere positie in zoekresultaten dan websites die niet mobiel vriendelijke zijn.

  Bron: presentatie 'SIDN_Trends_in_internetgebruik_2016'

 • Sitemap

  Een sitemap is een bestand dat de o.a. zoekmachine helpt om alle pagina's in uw website te vinden en te indexeren. Dit is met name van belang indien uw website pagina's bevat die niet via het menu te bereiken zijn, bv. specifieke landingspagina's

  Een sitemap heeft 2 varianten en doelen:

  1. een pagina om op eenvoudige manier de structuur van uw website aan bezoekers te presenteren
  2. een bestand waarmee zoekmachines eenvoudiger pagina's op uw website kunnen ontdekken. Dit is met name van belang voor pagina's die niet direct via het menu zijn te vinden.
 • Snelheid

  Google heeft enige tijd geleden aangekondigd dat sites die een betere performance hebben hoger in zoekresultaten zullen worden geplaatst dan overeenkomstige sites met minder performance.

  Helaas is het begrip snelheid in deze context niet helder gedefinieerd. Het kan bv. zijn

  • de tijd tot het eerrste byte bij de browser aankomt vanaf de server
  • de tijd om de pagina volledig te laden

  Bovenstaande aspecten worden beïnvloed door aan aantal (technische) instellingen:

  • browser caching: de browser slaat onderdelen van een webpagina lokaal op zodat deze niet opnieuw opgehaald hoeven worden als ze niet wijzigen
  • compressie: afbeeldingen, stylesheets en andere onderdelen van een website kunnen gecomprimeerd worden zodat het aantal bytes afneemt zonder dat de verzonden informatie afneemt.
  • Afbeeldingen in de juiste afmetingen: afbeeldingen die op een webpagina in 600x400 pixels worden getoond moeten ook in de afmetingen worden verzonden aan de browser. Een afbeelding van 1200x800 wordt door de browser eerst geschaald en daarna goed afgebeeld, maar de hoeveelheid dat die wordt verzonden in veel groter, zonder toegevoegde waarde. Een verdubbeling van de afmeting van de afbeelding betekent een 4x grotere bestandgrootte!
  • combineren van bestanden nodig om de website te tonen: bv. stylesheets en javascript bestanden

  Let ook op bij websites die het mogelijk maken tekst in de frontend aan te passen. Om dit te kunnen doen worden op de achtergrond vaak grote hoeveelheden extra bestanden gekoppeld die de performance slecht beïnvloeden.

  Bovenstaande aanpasisngen zijn technisch van aard. Een deel daarvan kunt u via uw CMS meestal wel instellen. Schakel een webbouwer in als u niet helemaal zeker bent van de instellingen.

 • SSL certificaat

  SSL certificaat

  U kent waarschijnlijk wel het bekende groene slotje in de browserbalk waarmee een beveiligde verbinding wordt aangegeven.

  Dat deze manier van beveiligen gewenst is wanneer een website bv. persoonlijke gegevens verwerkt is wel bekend. Minder bekend is het feit dat Google websites met een beveiliging (SSL certificaat) een hogere positie in de zoekresultaten geeft dan een website zonder een dergelijke beveiliging.

  Indien uw website eigenlijk geen beveiliging nodig heeft omdat u geen persoonlijke gegevens verwerkt kunt u met een eenvoudig certificaat volstaan om uw Google positie hiermee te verbeteren.

  Het installeren van een certificaat doet u via een pagina die uw provider beschikbaar stelt. Hoe eenvoudig of ingewikkeld dit is hangt af van de functionaliteit die uw provider beschikbaar stelt.

Download de korte versie van SEO - de 6 andere sleutels tot gevonden worden

Aangepast op maandag, 20 augustus 2018 12:49

Vragen over bovenstaande artikel?

Neem contact op met 2BVisible voor een antwoord