Insight

Insigth is een serie artikelen over specifieke onderwerpen op het gebied van Internet in brede zin. Variërend van 'how to' tot de laatste trends.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Vanaf 25 mei 2017 is de AVG van kracht

(eng: General Data Protection Regulation (GDPR)) 

dayne topkin 78982 unsplash webDe Europese privacyverordening 'algemene verordening gegevensbescherming' (AVG) gaat over de 'bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens van Europese staatsburgers en betreffende het vrije verkeer van die gegevens'.

De nieuwe wet geldt wereldwijd voor alle ondernemingen en organisaties die persoonsgegevens bijhouden en verwerken van Europese staatsburgers onafhankelijk of er al dan niet betaald wordt voor diensten of producten. Deze verordening vervangt de databeschermingsrichtlijn uit 1995. De AVG is in mei 2016 in werking getreden, en wordt vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd. Daarna mag iedereen organisaties op de naleving van de AVG aanspreken. De maximale boete is 20 miljoen euro of 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet in het geval van een onderneming, waarbij de hoogste variant geldt.
(samenvatting, bron Wikipedia)

 

Dit artikel geeft een aantal artikelen/websites die je verder kunnen helpen om te bepalen of dit van invloed is voor jouw website en welke stappen je moet nemen.

Lees meer

CMS

CMS Content Management Systeem

Een pagina in een website bestaat uit technische en inhoudelijke componenten. Voorbeelden van technische componenten zijn bv. de breedte van een kolom, de plaats van een button en de regelafstand van een tekst. Inhoudelijke componenten zijn bv, de teksten en de afbeeldingen.

Met een CMS worden de technische en inhoudelijke componenten gescheiden zodat zonder technische kennis de inhoud van de website kan worden onderhouden. Er is geen gevaar om technische componenten (per ongeluk) te wijzigen.

Een content management systeem is vooral zinvol bij websites waarvan de inhoud regelmatig moet worden aangepast zonder dat hierbij een webbouwer moet worden ingeschakeld.

Er is een groot aantal CMS systemen beschikbaar, vele daarvan zijn z.g. Open-source systemen. Deze zijn gratis beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn Wordpress, Joomla, Drupal, Concrete5 en CMS Made Simple.

 • icon

  Wordpess

 • icon

  Joomla

 • icon

  CMS made simple

 • icon

  Concrete5

Wordpress

Wordpress is ongetwijfeld het bekendste en meest gebruikte CMS (Content Management Systeem); plm. 310.200.000 websites zijn met Wordpress gebouwd. (stand jan 2017). Van oorsprong bedoeld voor bloggen is het ondertussen uitgegroeid tot een platform voor veel varianten websites. De basis variant kan worden uitgebreid en aangepast met duizenden plug-ins en templates. Wordpress is het meest gebruikte CMS ter wereld, en samen met Joomla en Drupal vormt het de grote 3 van de open source CMS systemen.

Een website opzetten in Wordpress is relatief eenvoudig, waardoor Wordpress de favoriete keuze is van vele bloggers en kleine bedrijven die onderhoud aan de website zelf willen uitvoeren. Nadeel is dat hierdoor niet altijd alle laatste details kunnen worden gerealiseerd.

Joomla

Joomla is, na Wordpress, het meest gebruikte CMS ter wereld; plm. 39.000.000 websites zijn met Joomla gebouwd. (stand jan 2017). Over het algemeen wordt Joomla beter geschikt geacht voor (kleine) bedrijven. Functionaliteit zoals voorraadbeheer, reserveringen (en veel andere functionaliteit) e.d. zijn via plug-ins beschikbaar.

In vergelijking tot Wordpress heeft Joomla een steilere leercurve. Wordpress is voor een eindgebruiker nog wel te onderhouden, een website in Joomla vraagt enig technisch inzicht en de bereidheid tijd te steken in het leren van de structuur van een Joomla website. Daar staat tegenoveer dat specifieke aanpassingen in Joomla met behulp van een stukje programeerwerk kunnen worden uitgevoerd waardoor net die laatste kleine details kunnen worden gerealiseerd.

Zie bv. Utrecht over Utrecht en deze website.

CMS made simple

CMS made simple is (net als Concrete5) een CMS uit de middenmoot wat betreft gebruik; plm. 2.300.000 websites zijn met CMS made simple gebouwd. (stand jan 2017). Een van de voornaamste kenmerken van CMS made simple is de eenvoud om een grafisch ontwerp om te zetten in een website ontwerp (of om een bestaande ontwerp aan te passen). Nadeel is de beperkte bescjikbaarheid van uitbreidingen (plug-ins) vegeleken met Wordpress/Joomla.

CMS made simple is vooral geschikt voor websites zonder (om met beperkte) ecommerce faciliteiten, waarbij de eindgebruiker zelf de mogelijkheid wil hebben pagina's aan te passen en/of toe te voegen. Ook een blog kan prima in CMS made simple gerealiseerd worden.

 

Concrete5

Concrete5 is een CMS uit de middenmoot wat betreft gebruik; plm. 2.300.000 websites zijn met Concrete5 gebouwd. (stand jan 2017). Het aantal beschikbare plug-ins voor Concrete5 is beperkt en dit CMS is dan ook vooral geschikt voor ontwikkelaars en eindgebruikers die niet opzien tegen een flinke ontwikkelinspannng.

Door het gebruik van een dubbele directory structuur kunnen standaard templates eenvoudig worden aangepast en kunnen gerealiseerde stukken software een voudig naar andere Concrete5 websites worden overgezet.

Zie bv. Mediamyne.

Termen & begrippen

Duizelt het af en toe bij het lezen van al die fraaie (en soms niets zeggende) termen waarmee u wordt bestookt door internet specialisten?

In dit artikel een overzicht van termen en begrippen uit de internet wereld en de heldere uitleg ervan.

Lees meer

Contact

2BVisible

E-mail: Neem contact met mij op

Telefoon: 06 5393 9141

KvK: 54189349

Algemene voorwaarden 2BVisible

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op

Deze website legt gegevens vast over het gebruik van de website. Hierbij worden geen tot individuele personen herleidbare gegevens vastgelegd. Door gebruik maken van 2BVisible.nl gaat u hiermee akkoord.